Trojans (8): Jesse Voute

In de serie Trojans belichten we elke maand de zoektocht naar kracht door een van onze leden. Deze maand Jesse Voute (14 jaar), scholier.

“Een jaar geleden ben ik gestopt met Krav Maga. Mijn moeder wilde heel graag dat ik mezelf leerde verdedigen en in staat was om voor mezelf op te komen. Zij beschouwde dit als een stukje van mijn opvoeding. Na vijf jaar Krav voelde ik dat ik de technieken kende en was ik klaar voor een volgende uitdaging. Ik wilde mij verder ontwikkelen in atletiek en train nu bij Wigert Thunnissen. Hij coacht o.a. ook wereldkampioene Dafne Schippers. 

Na een tijdje met Krav te zijn gestopt voelde ik toch weer een drang om mijn technieken op te frissen. Ik wilde graag weer in contact zijn met mijn gevechtsvaardigheden. Het leek me ook leuk om dit te doen met mijn vriendinnen. Zodat ze weten dat zij dit ook kunnen als het nodig mocht zijn. Ik vroeg aan Trojan Power Academy of zij wat voor ons konden doen. Er was al ‘#notme’, maar die is voor 16 jaar en ouder. Omdat we met zo’n grote groep waren werd er voor ons een seminar georganiseerd “Fight like a girl”, speciaal voor meiden tussen de 11 en 16 jaar, waarin de belangrijkste technieken van zelfverdediging aan bod komen. 

We deden oefeningen waarbij we konden voelen hoe het is om iemand af te wijzen. Ook leerden we waar onze eigen fysieke grenzen liggen van ongemak en welk effect andermans lichaamstaal heeft op jouw gevoel. En hoe belangrijk het is dat je leert om dit ongemak te doorvoelen en je grenzen hierin aan te geven. We kregen heel vaak de slappe lach, maar waren aan het eind ook moe van alles wat we hebben gedaan. Binnen een paar uur beheers je technieken om jezelf te kunnen beschermen tegen de meest voorkomende aanvallen en dat doe je door te werken aan je slag- en stootkracht.

Mijn vriendinnen en ik gingen na het seminar samen wat eten en we liepen met zo’n ander gevoel op straat. We voelden ons allemaal zo sterk, zo vol zelfvertrouwen. Heel bijzonder. Je krijgt niet elke dag de kans om in contact te komen met je eigen gevechtsbereidheid en het weten dat je voor jezelf kunt opkomen, als dat nodig is. We voelden ons allemaal een stuk groter en dit was zo leuk om met elkaar te delen!

Van nature ben ik niet op mijn mondje gevallen. Ik was al assertief voordat ik op Krav ging. Krav heeft dit misschien nog meer ontwikkeld. Bij anderen heb ik dat verschil wel duidelijker kunnen zien. Krav Maga trekt veel mensen aan die van nature verlegen en wat stiller zijn. Na een tijdje zie je dat ze meer uit hun schulp durven te komen. Ik denk dat dit komt door het zelfvertrouwen wat je krijgt als je die gevechtsbereidheid ontwikkelt.”

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY