Self-talk voor kracht

 

Je lichaam wil niet meer. Je voelt dat je geen lucht meer hebt. Je spieren doen pijn door de verzuring. En toch zeg je tegen jezelf: “Nog een keer. Kom op! Doorgaan!”

Is dit de manier waarop je wil trainen? Jezelf steeds afmatten bij elke workout die je doet? En wat doet dat dan mentaal met je? Houd je dit lang vol? Denk je dat sterk zijn te maken heeft met afzien, je grenzen negeren en doorzetten bij een gruwelijke workout?

Veel mensen denken van wel! Ze geloven dat om fit en sterk in het leven te staan je keihard voor jezelf moet zijn. Dat je workouts moet doen waarbij je extreem oververmoeid raakt. En dat je door de pijn moet gaan, no matter what.

Deze gedachte alleen al zorgt ervoor dat veel mensen niet fit, ongezond en ongelukkig zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Waarom? Een workout heeft namelijk niks te maken met hard zijn voor jezelf.

De gedachten die je tijdens een workout hebt noemen we self-talk. Hoe we omgaan met self-talk is cruciaal om sterker te worden. Self-talk bestaat uit gedachten die je kunnen motiveren en ondersteunen of simpelweg belemmeren en neerhalen. Ze kunnen in elk soort situatie ontstaan, maar vaak ervaar je ze in uitdagende situaties. De meeste gedachten hebben geen enkele waarde. Ze krijgen pas waarde door wat je met die gedachten doet.

Daarom gebruiken we tijdens Trojan Workouts mental power principes die onze gedachten begeleiden en reguleren. Het gaat niet alleen om je fysieke gezondheid, maar ook je mentale welzijn. Een scherpe geest met ondersteunende gedachten. En net zoals je een lichaam traint, kan je ook je geest trainen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Inzicht

Weet dat gedachten komen en gaan, net als de golven van de zee. Ze hebben geen intrinsieke waarde tenzij je er iets mee doet. Je kan ze simpelweg observeren. Door een tijdje je gedachten te observeren zal je zien dat de meeste gedachten onzin zijn, ontstaan uit angsten of zorgen.

Toepassing

Een Trojan Workout biedt waardevolle mogelijkheden om deze observatie te oefenen. Observeer je self-talk als je moe wordt, je ontmoedigd raakt of afgeleid bent. Zijn je gedachten ondersteunend? Ben je trots op jezelf dat je weer bent komen opdagen? Ben je in competitie met jezelf zonder je eigen grenzen te overschrijden? Of duwt jouw self-talk je richting het vergelijken met anderen, op zoek naar hun goedkeuring?

Je eigen grenzen respecteren in plaats van handelen op self-talk, geeft op de langere termijn betere resultaten. Mensen die hun lichaam respecteren zijn sterker, gezonder en gelukkiger. Fysiek en mentaal. En zij zijn zeker niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

Actie:

Doe mee aan een workout, twee of drie keer per week.

Check in met je geest en lichaam bij aanvang van de workout.

Bewaak je grenzen. Voel je kracht tijdens de workout, maar respecteer je lichaam.

Observeer je self-talk zonder er gehoor aan te geven of iets bij te voelen.

Eindig met een Trojan Pose.