Trojans (5): Judith van Bezu

In de serie Trojans belichten we elke maand  de zoektocht naar kracht door een van onze leden. Deze maand Judith van Bezu (33 jaar), werkzaam als erfgoedcollectie beheerder bij het Nemo Museum in Amsterdam. Na afronding van de laatste Stay Away cursus vervolgt zij haar zoektocht met Krav Maga en Trojan Workout.

“De Stay Away cursus stond al langer dan een jaar op mijn wensenlijst. Ik heb vanwege Corona moeten wachten tot afgelopen september om mee te kunnen doen. Mijn broer doet Krav Maga en zei dat er ook een speciale zelfverdedigingscursus is voor vrouwen. 

Ik kan me voorstellen dat veel vrouwen belemmerende gedachten ervaren voordat zij meedoen aan deze cursus. Bij mij was dit echter niet het geval. Ik kom uit een heel zware relatie met iemand waarbij ik het nodig had om voor mezelf te leren opkomen. Ik heb intensieve hulp daarbij gehad en deze cursus was de kers op de taart.

Al na de eerste seminar, verliet ik de zaal met een enorm gevoel van empowerment. Bij het aanleren van de technieken kwam een stoot energie vrij die als een golf door me heen ging. Al heel snel leer je als vrouw om een stukje “vrouwelijkheid” kwijt te raken.

Met dat stukje vrouwelijkheid bedoel ik dat je als vrouw leeft met het gevoel altijd beleefd en aardig naar iedereen te moeten zijn, je jezelf het zwijgen laat opleggen, dat het verkeerd voelt om nee te zeggen en je grenzen aan te geven. Door op een stootkussen te gaan slaan en jezelf steeds harder te horen schreeuwen, raak je die belemmeringen steeds meer kwijt. Dit loslaten en naar je intuïtie luisteren om voor jezelf op te komen, werkt enorm bevrijdend waardoor je weer in je volle kracht leert te staan.

Ik zal niet zeggen dat de cursus makkelijk is. De ene keer zit je beter in je vel dan de andere keer. Alle sessies zijn spannend. En toch kom je elke keer weer goed door zo’n les. De sfeer met andere vrouwen is heel prettig en veilig. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en verhaal, maar bepaalt zelf hoeveel zij daarvan wil delen. Daarnaast hebben we ook gewoon ontzettend veel gelachen en plezier gehad. Ik weet dat ik niet de enige ben die na afloop van de cursus met een ander gevoel over straat loopt. Ons pakken ze niet zomaar.

Ik nodig andere vrouwen uit die twijfelen, om mee te doen en nieuwsgierig te zijn naar hun oerkracht. Je leert zoveel over jezelf en door te leren vechten, word je gek genoeg juist heel beheerst en kalm. Je krijgt meer controle over je handelen en je leert te vertrouwen op je intuïtie. Iedere vrouw verdient dit en zou dit zichzelf moeten gunnen.

Ik ben zo geprikkeld door het extra stuk zelfvertrouwen dat ik nu verder ben gegaan bij Trojan Power Academy met Trojan Workout en Krav Maga. Ik ben nieuwsgierig naar wat het me nog meer gaat brengen.” 

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY