Trojans (4): Chantal Rodenburg

Ik was altijd al op zoek naar een sport die ik echt leuk vond om te doen. Ik weet dat ik een sport niet volhoud als ik mezelf er naar toe moet slepen. Ik sprak mijn nichtje. Zij was 18 en had net Krav Maga ontdekt. In tegenstelling tot haar houd ik helemaal niet van vechtsporten, maar het idee dat je iemand binnen een paar minuten kan uitschakelen intrigeerde mij. Met 1.54 cm lang en 48 kilo ben ik klein van stuk. Een sport waarbij ik het moet hebben van grootte en kracht is voor mij niet weggelegd. En dat is het mooie van Krav Maga. Er is geen competitie met anderen, met winnaars of verliezers. Er is geen meetbaarheid. Het gaat om je persoonlijke groei, dat je de technieken leert beheersen en steeds een beetje beter wordt dan dat je was. En dat doe je puur voor jezelf.

Vier jaar geleden heb ik de moed verzameld voor mijn eerste Krav Maga les en ik ben er sindsdien niet meer mee opgehouden. Elke les is spannend, want je wordt uit je comfortzone gehaald. En ik ben iemand die enorm gesteld is op mijn comfortzone. Maar bij Krav leer je bepaalde technieken juist onder stress. Want alleen als je het onder stress oefent, kan je het onder reële omstandigheden ook. Dus dan sta je daar met je ogen dicht terwijl je weet dat je door 4 mensen belaagd wordt… En toch lukt het me elke keer. Ik voel me altijd beter als ik de zaal verlaat dan dat ik erin ga. Dat stukje zelfvertrouwen ziet mijn omgeving ook terug.

Als lid van het jeugdpreventieteam bij de GGD ga ik het gesprek aan met jeugd dat in aanraking is gekomen met de politie. In die gesprekken hoor ik veel jongeren die handelen uit onzekerheid, die meegaan met anderen. En elke keer denk ik: “Ga op Krav Maga. Dan groeit je zelfvertrouwen en je zelfverzekerdheid en dan hoef je niet meer dat rare gedrag te laten zien.” En daarom wilde ik graag instructeur worden.

Dat is gelukt want ik heb net mijn instructeursopleiding af en ben van P3 naar G1 gegroeid. Veel mensen ervaren belemmerende gedachten om aan Krav Maga te doen. Juist door voor de groep te gaan staan en te laten zien dat de technieken werken, wil ik die belemmeringen wegnemen. Krav Maga is echt voor iedereen.