Trojans (1):
Lisette Erdtsieck

 

In de serie Trojans belichten we elke maand de zoektocht naar kracht door een van onze leden. Deze maand Lisette Erdtsieck, yogadocent Critical Alignment en winnaar Haarlemse debuutprijs met Reis van de Zeemeermin.

Hoe kwam je bij Trojan Power Academy?

Tijdens een conflict enkele jaren geleden merkte ik dat ik mijn boosheid niet kon uiten of kwijt kon. Het was een woede en frustratie waar ik niks mee kon maar die me wel dwarszat. Ik was al bekend met Trojan Power Academy, destijds Helena, via een bevriende yogadocent.  En ik besloot hiermee wat te doen. Ik ben in 2019 begonnen met de Stay Away cursus en daarna doorgegaan met Krav Maga. Inmiddels doe ik af en toe ook mee met Fight club.

Mentaal

Bij Trojan Power kom ik in aanraking met mijn yang, in tegenstelling tot mijn werk als yogadocent die draait om de yin-kant, het zachte en naar binnen gekeerde. Het is volledig uit mijn comfortzone. Toen een sparringsmaatje tegen me zei dat ik wel wat harder mocht slaan, raakte mij dat diep van binnen. Ik verwachtte met testosteron gedreven bodybuilders te moeten trainen, maar de groep is juist heel gemêleerd. De sfeer is goed en veilig en de mensen zijn leuk. Krav Maga is ook mentaal. Je ervaart veel belemmerende gedachtes en het is bevrijdend om deze los te laten en stukjes angst te overwinnen. Daarnaast voelt het ook goed om je agressie te kunnen kanaliseren op zo’n stootkussen. Je lichaamstaal is zo veelzeggend in alle communicatie. Tijdens de les onderdruk ik mijn natuurlijke neiging om mijzelf af te wenden en mijn ogen te sluiten bij het sparren. Daarnaast hebben we ook gewoon ontzettend veel lol tijdens veel oefeningen zoals worstelen. 

Het meest basale inzicht wat ik van Krav Maga heb geleerd is om mijn ruimte in te nemen en de grenzen van mijn persoonlijke ruimte niet door een ander te laten overschrijden, uit respect en zorg voor mezelf. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar ik ben me er in ieder geval bewust van.