Trojan

 

Als tiener las ik graag verhalen uit de Romeinse en Griekse oudheid. De mythen en sagen over goden, helden en strijders spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. De belegering en val van Troje vond ik zelf het allermooiste verhaal. Sommige mensen denken dat ik een voorstander ben van de Spartaanse aanpak met afzien en doorzetten op pure wilskracht, maar dat is een misverstand. Het tegenovergestelde is juist waar.

De cultuur van de Spartanen richtte zich op overheersing en dood. De bittere omstandigheden, wreedheden, slavernij en rigiditeit trokken mij allerminst aan. Hun cultuur was in mijn ogen vooral gericht op pijn en absolute gehoorzaamheid in een rigide kastensysteem. De Trojaanse cultuur daarentegen leek juist precies het tegenovergestelde. De Trojanen waren verlicht en hadden kennis en ontwikkeling hoog in het vaandel. De Trojanen zochten naar innovatie. Ze hadden geen slaven en ze waren juist op zoek om zichzelf en de samenleving verder te ontwikkelen. 

Waar de Spartanen vertrouwden op wilskracht en vasthoudendheid met rigide methodes, zochten de Trojanen hun oplossingen in intelligentie en verlichting. Zij verwelkomden innovatie en verandering en moedigden deze juist aan.

De Trojan Workout is dus geen Spartaanse training, maar een geraffineerde, intelligente krachttraining die leidt tot de ontwikkeling van meer kracht en zelfinzicht. Waar een Spartaan zich zal verbijten om sterker te worden, is de Trojaan gericht op slimmer en effectiever sporten. En Spartaan gaat door zijn grenzen heen, zal sneller blessures en verwondingen oplopen.  Een Trojaan respecteert zijn lichaam, verlegt zijn grenzen geleidelijk en houdt dit vol, waardoor hij op de langere termijn meer winst boekt, betere prestaties neerzet en zich daar goed bij voelt.