Sandy

 

Bij het opzetten van de Trojan Workout vroeg ik mij af of deze ook geschikt zou zijn voor ongetrainde mensen met een flink overgewicht. Deze mensen hebben naast lichamelijke ook veel mentale ballast te verzetten in de overgang naar een gezond leven. Ze krijgen snel blessures of ervaren zoveel stress om überhaupt te beginnen met trainen dat ze in een korte tijd opgeven. Hoe kon ik een workout samenstellen voor hen die wel effectief zou zijn, maar hen niet zou wegjagen?

Bij de selectie van kandidaten voor dit programma keek ik voornamelijk naar intrinsieke motivatie. Een van deze kandidaten die ik eigenlijk had afgewezen en als “niet meer te redden” had bestempeld was Sandy, van beroep buschauffeur. Sandy was 1.58 m lang en woog 110 kilo. Toen ze bij mij kwam liep ze echt met haar ziel onder haar armen. Maar ze overtuigde me toch om haar mee te laten doen.

Een van de psychologische obstakels die we moesten overwinnen was haar deelname aan het Trojan Workout Programma niet te zien als een proces van lichaamstransformatie, maar simpelweg als werk. Sandy was een verdomd goede chauffeur die elke dag plichtsgetrouw naar werk ging en haar passagiers bracht waar ze moesten zijn. En zo was het ook voor haar deelname. We haalden de weegschaal en meetopnames weg. Het ging niet om haar gewicht of haar lichaam of hoe ze eruit zag in de spiegel. Ze hoefde zich alleen te concentreren om elke keer te komen opdagen en de oefeningen te doen die er voor haar lagen. Dus in plaats van een resultaatgerichte aanpak concentreerden we ons op de ontwikkeling en het proces zelf. Dit werkte enorm goed voor haar. En toen we na acht weken de weegschaal er toch bij pakten, was ze tien kilo afgevallen. Een stimulans om te zien dat het werkte en door te pakken.

Een tweede grote doorbraak in haar deelname was toen ik vroeg mij een foto te sturen van alles wat ze at en dronk. Ik had er geen oordeel bij en ik zou er niks mee doen. Ik werd simpelweg een levend archief van alles wat ze binnenkreeg. En dit werkte zelfregulerend. Ze begon slimmere keuzes te maken en door een aantal praktische adviezen, kreeg ze een heel andere relatie met eten.

Sandy verloor in een jaar tijd 35 kilo. Ze was fit en sterk geworden en ervaarde de kwaliteit van haar leven totaal anders. Voor mij was zij een van de overtuigende bewijzen dat wij de Trojan Workout konden aanpassen aan ongetrainde mensen en dit een leven kan transformeren.