Trojans: Familie Reuvers

In de serie Trojans belichten we elke maand een van onze leden en hun zoektocht naar kracht. Deze maand is dat een heel gezin. Eddy (5 jaar), het jongste lid van de familie Reuvers is zojuist begonnen met Krav Maga. Het voltallige gezin beoefent nu Krav Maga bij Trojan Power Academy. Hoe is dat nu zo gekomen?

Rikie: “Jeroen en ik ontmoetten elkaar 20 jaar geleden in een TMF chatroom. Na vier maanden berichtjes heen en weer sturen kwam hij, een boer uit Heerde (Gelderland) naar mij toe, een ‘mug’ uit Haarlem. Hij is nooit meer teruggegaan.  

In 2006 werd onze zoon Mike geboren. Mike is een rustig en gevoelige jongen. De samenleving kan ongelooflijk hard zijn voor gevoelige mensen. Hij was stil en onzeker. Op school verliep het contact met klasgenootjes soms wat moeizaam. Jeroen kreeg via via te horen over Krav Maga en wat dat met het zelfvertrouwen van kinderen doet. Hoe zij op kunnen bloeien. Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar raakten nieuwsgierig. Mike heeft de eerste 3 lessen gehuild, zo spannend vond hij het. Maar we zetten door. Martijn Bos werd zijn voorbeeld en sinds zijn twaalfde beoefent hij Krav Maga op het hoogste niveau (J5). Inmiddels wordt hij bijna 17 jaar en dan mag hij met de lessen meedoen voor volwassen. Als moeder geeft het me een veilig gevoel dat ik weet dat hij zichzelf kan verdedigen. Vooral nu hij steeds meer uitgaat en steeds later thuiskomt.

Familie Reuvers

We zagen wat Krav Maga met Mike deed. Hij ging beter in zijn vel zitten, kreeg meer zelfvertrouwen. Hij was weerbaar geworden. Bij een ruzie durfde hij voor zichzelf op te komen en dat straalde hij uit, zonder iemand anders te worden. Hij is gewoon een rustige jongen. Op school ging het beter.

Nadat Mike vier jaar op Krav had gezeten, meldde Jeroen zich ook aan. Na zijn enthousiaste verhalen kon ik natuurlijk niet achterblijven. Ik beleef zoveel plezier tijdens de lessen. Na elke les voelde ik me opgeladen. De sfeer is goed. Iedereen heeft respect voor elkaar en houdt rekening met elkaar. Als er gespard gaat worden zie je dat mannen vanzelf meer met mannen gaan sparren en de vrouwen met andere vrouwen. De krav lessen zijn gemengd. Dat is ook het meest realistisch. Ik kan me voorstellen dat er vrouwen zijn die dat spannend vinden. Hen zou ik aanraden om te beginnen met de 10 weekse Stay Away cursus.”

Jeroen: “Vanaf dag 1 dat ik Krav Mag deed, wist ik dat dit de sport is voor mij. Er waren tijden dat ik elke dag ging trainen. Ik ben ook naar Israël gegaan voor zowel mijn P1 als P4 examen. Onze jongste zoon is zojuist vijf geworden en we hebben hem dus, zodra het kon, ook op Krav gedaan. Mijn vrouw en ik denken anders over geweld. Zij houdt helemaal niet van geweld en ik schuw er niet voor weg. Ik was vroeger een vechtersbaas. Maar Krav Maga is niet per definitie gewelddadig. De meeste technieken draaien juist om preventie, om escalatie te voorkomen. Leren vechten zodat je niet hoeft te vechten. Maar als je toch wordt overvallen of in een situatie wordt aangevallen, dan leer je wat je moet doen om jezelf in veiligheid te brengen.”

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY
Trojan Power Academy Logo