Trojans (9): Anouk van Staveren

In de serie Trojans belichten we elke maand de zoektocht naar kracht door een van onze leden. Deze maand: Anouk van Staveren

Het leven van Anouk ging 2019 in lockdown. Ze stopte met haar schoonheidssalon, ruilde wonen in Heerhugowaard om voor Bloemendaal en vond de rust en tijd die ze nodig had om haar leven opnieuw vorm te geven. Vorig jaar, in 2021, begon alles weer te stromen. Ze is nu Essentric instructeur en doceert Maha Kundalini Tantra en InnerYoga meditatie in Alkmaar. Sinds maart 2022 is ze ook Trojan Workout instructeur.

“Bij de Maha Kundalini Tantra staat het vergroten van je bewustzijn centraal door het beoefenen van de energetische oefeningen. In mijn activiteiten miste ik kracht, vechtlust, het gebruik maken van vurige energie. Ik kreeg de tip om Krav maga te gaan doen. Zo gezegd, minder zo gedaan.

Mijn beeld van Krav Maga bestond voornamelijk uit grote, agressieve mannen die keihard tekeer gaan. Dat beeld is inmiddels aardig bijgesteld. Voorafgaand aan een les voel ik nog steeds spanning. Ik kijk welke niveaus er samenkomen en hoeveel mensen er deelnemen. En dan ga ik, recht door mijn ongemak, spanning en soms vermoeidheid heen. Die spanning verdwijnt zodra ik in de zaal sta. Dan vind ik het alleen nog maar heel erg leuk. Na elke les fiets ik rechter op naar huis en ben ik trots op mezelf dat ik ben komen opdagen en hoe sterk ik me voel.

Het geeft een kick. De lessen zijn fysiek, maar de impact is mentaal. Als het niet lukt, probeer ik het nog een keer. Ik ga door. Ik doe wat ik kan. Krav doe ik puur voor mezelf. Er is geen competitie en geen onderlinge strijd. Het draait om de relatie die ik heb met mezelf.

Ik ben vorig jaar in september begonnen met Krav en kort daarna ook Trojan Workout. Daarin leerde ik helemaal de combinatie van fysieke en mentale kracht. Dat geeft me zoveel mee, niet alleen in de zaal tijdens de lessen maar ook thuis. Ik gebruik het elke dag.

In de maand april had ik een volle dag bij TPA. Ik had ’s ochtends les, vervolgens mijn P1 examen en deed in de middag mee aan de Trojan Power Challenge. Het was het laatste deel van een CIA-achtige drieluik, waarin de manieren waarop je contact met anderen aangaat centraal stond. Met een grote groep mensen gingen we de stad in om mee te doen aan de zogenoemde “Bodyguard” opleiding.

De middag was gevuld met opdrachten waar goede cover stories voor nodig waren. De opdrachten varieerden van onbekende mensen aanspreken, met mensen op de foto’s gaan tot het bezichtigen van dure hotelkamers en spullen van winkels bemachtigen, uiteraard zonder te stelen! Al snel zagen we hier de sport en vooral lol van in. 

Natuurlijk ga ik door ongemak heen. Dat is de kracht van Trojan Power. En daarin ook de vrijheid voelen van hoe ver ik wil en kan gaan vandaag. We kregen een frietje van de Vlaminck voor onze “friettest”, waarbij de eigenaar vol enthousiasme vertelde over haar friet en het frituurproces. Ook mocht ik als veganist een grote man in legerjas aanspreken die bij een vleeskraam stond. Dat was nog best een aardig gesprek. Het mooiste wat we mee namen uit deze challenge was het inzicht dat het heel makkelijk is om mensen te benaderen en dat mensen graag dingen delen.”

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY