Trojans (7): Marianne van den Broek

In de serie Trojans belichten we elke maand  de zoektocht naar kracht door een van onze leden. Deze maand Marianne van den Broek (26), slachtoffercoördinator bij het OM. Marianne heeft enkele maanden geleden haar instructeursopleiding afgerond en assisteert momenteel bij Stay Away, Krav Maga en Trojan Workout.

 

 

“Zo’n jaar of vier geleden deed ik voor het eerst mee aan een Krav Maga seminar. We deden “chokes”. Je leert dan hoe je jezelf moet verdedigen tegen de verschillende manieren waarbij je bij je keel wordt gegrepen.  Ik schrok van het gegeven dat ik met tien jaar achtergrond in Taekwondo geen goede respons had. Ik kon niks. Mijn trappen en stoten waren niet effectief. Ik dacht dat ik mezelf kon redden, maar in zo’n levensbedreigende situatie zou ik zijn gestikt. Ik ben door gegaan met Krav en ik heb een aantal maanden geleden de instructeursopleiding afgerond. Dan zit op je G1 niveau.
 
Een van de eerste lessen waarbij ik assisteerde was de Stay Away cursus. Ik was zo onder de indruk van de impact die deze cursus heeft op vrouwen. Tijdens #notme deden we een oefening waarbij we door elkaar moesten rennen en bepalen wie we wel of geen high-five gaven. De reden is natuurlijk volledig arbitrair. Van te voren bedenkt iemand bijvoorbeeld om alleen mensen met een wit t-shirt een high five te geven. En toch voel je op dat moment het ongemak om iemand geen high five te geven en ook de afwijzing als iemand jouw high five niet beantwoordt.  Dan merk je de mentale impact van zo’n simpele oefening. Dat het op een bepaalde manier verkeerd voelt om iemand af te wijzen.
 
Er zijn vrouwen die heel heftige dingen hebben meegemaakt en die emoties komen los tijdens de les. Omdat ze ineens een andere manier krijgen aangereikt hoe ze kunnen en mogen reageren in een bedreigende situatie, vanuit hun kracht. Na een paar lessen zie je al het verschil in hoe zij deze kracht gebruiken tijdens het slaan op een stootkussen. Bij de eerste les zijn die aarzelend; ze nemen zichzelf niet serieus. Na een paar lessen zijn de stoten keihard en effectief, in staat om iemand direct uit te schakelen. Dat vind ik nog steeds een van de mooiste dingen die Krav brengt: het geeft je een boost in je persoonlijke ontwikkeling met een stuk zelfredzaamheid en weerbaarheid.
 
In mijn beroep sta ik slachtoffers bij van zedendelicten of mensenhandel. Een bijzonder beroep waarbij ik ook dat mentale stukje meeneem dat ik tijdens Krav heb ontwikkeld. Veel mensen komen bij de Trojan Power Academy om de technieken te leren waarmee zij zichzelf kunnen verdedigen. Deze technieken leer je eigenlijk als back up, als het niet anders kan, wanneer je jezelf niet in veiligheid meer kan brengen zonder te vechten. Maar het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd is het ontwikkelen van je intuïtie. Daarin zit juist het stuk preventie. Welk gevoel krijg je als iemand op een bepaalde manier naar je kijkt? Wat is de situatie die je tijdens het uitgaan tegenkomt en wat voel je daarbij? En dat je dat gevoel vervolgens niet wegdrukt of rationaliseert, maar het juist respecteert. Dat doe je door jezelf uit een bepaalde situatie weg te halen en daarmee tijdig te reageren. Krav haalt een stuk angst weg en dat betekent ook dat je niet bang bent om naar je gevoel te luisteren.”
COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY