Trojans (13) Vera de Reus

 

In de serie Trojans belichten we elke maand een van onze leden en hun zoektocht naar kracht. Deze maand is dat Vera de Reus (37). En ja, met haar 1.86 m is zij ook echt lang. Net als de meeste leden bij Trojan Power Academy houdt zij zich bezig met fysieke en mentale ontwikkeling en dit doet zij professioneel als topsport en talentcoach voor kinderen en jongeren. Naast deze werkzaamheden studeert zij momenteel psychologie. Sinds kort werken wij samen met Vera om ook onze junior kravisten coaching aan te bieden.

 

“Ik kende Martijn Bos als docent tijdens mijn HBO sportopleiding. Zijn lessen zijn mij bijgebleven en ik ben hem blijven volgen op LinkedIn. Toen de oproep kwam voor de Stay Away cursus, meldde ik mij aan. Ik heb zelf geen nare ervaringen op het gebied van fysiek of verbaal geweld, maar voelde me toch aangetrokken tot deze cursus. Ik ken genoeg verhalen vanuit mijn omgeving. Dat zijn sterke vrouwen, niet op hun mondje gevallen. En toch gebeurt het dat ook zij in sommige situaties bevriezen, niet weten wat ze met hun angst moeten doen en hoe ze kunnen doorschakelen naar technieken waarmee zij zichzelf en hun veiligheid op de eerste plaats zetten. Ik was nieuwsgierig naar wat zelfverdediging mij zou brengen.

 

De cursus bestaat uit zulke elementaire basistechnieken, dat het eigenlijk voor iedereen verplichte kost zou moeten zijn. Ik hoop natuurlijk dat ik ze nooit zal hoeven gebruiken, maar mocht dat toch zo zijn, dan ben ik er klaar voor. Dat is de kracht ervan. Je bent niet meer bang, maar echt bereid om voor jezelf op te komen en te vechten als dat nodig is. Martijn doet dit op een respectvolle en integere manier, maar hij draait er niet omheen: je wordt aan het werk gezet. 

 

Mijn hele leven staat in het teken van het menselijke brein en lichamelijke beweging. Al meer dan 20 jaar coach ik kinderen en jongeren die op hoog niveau sporten of dansen. Daarnaast help ik ook kinderen en jongeren die vastlopen op school, tijdens een scheiding of kampen met persoonlijkheidsproblematiek. Door mijn jarenlange ervaring heb ik een goed beeld van de tijd waarin wij leven en de impact die dat heeft op de ontwikkeling van onze kinderen. 

 

Vera de Reus

De hoeveelheid informatie en de snelheid waarmee wij alle prikkels moeten verwerken geven zo’n druk dat er steeds meer kinderen zijn die daarin niet kunnen meekomen. Zij bezwijken onder de druk van school, ouders, de manier hoe wij ons onderwijs hebben ingericht en de prestatiesamenleving in het algemeen. Ons brein is simpelweg nog niet in staat om zoveel informatie op een dag te verwerken. De symptomen hiervan uiten zich in vluchtgedrag, terugtrekken, burn-out, en angststoornissen. Deze komen nu bij jongeren en kinderen op steeds jongere leeftijd voor. Er wordt van hen gevraagd om alles te doen wat volwassenen kunnen, zonder dat zij over dezelfde hoeveelheid levenservaring beschikken.

 

Coaching is natuurlijk maar een druppel op deze gloeiende plaat. Ik kan niet namens kinderen spreken wat coaching voor hen betekent, dat kunnen zij alleen zelf. Wat ik in grote lijnen doe is naast een kind gaan staan zodat het niet alleen staat, zich niet eenzaam voelt. Ik ben er voor iemand, wat de hulpvraag ook mag zijn. Samen gaan we kijken hoe we het probleem gaan aanpakken en hoe iemand weer aan het roer gaat staan van zijn eigen leven zodat hij of zij de wereld aankan.”

Heb je interesse in coaching voor jouw kind? Stuur een mail naar contact@trojanpower.nl

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY
Trojan Power Academy Logo