Trojans (11) Marleen Coopmans

In de serie Trojans belichten we elke maand een van onze leden en hun zoektocht naar kracht. Deze maand Marleen Coopmans.

“Als kind had ik al een tenger, fragiel lichaam. Na een groeispurt kreeg ik last van S-scoliose, een verkromming van mijn rug, doordat de spieren tijdens de snelle groei de wervelkolom niet genoeg ondersteunen.  Mijn rug was mijn zwakke plek. Ik ben drie keer bevallen en heb drie prachtige zonen. Dat betekent een vol en druk leven. Ik  ging snel over mijn grenzen heen en daardoor ging ik door mijn rug. Inmiddels zie ik dat als een signaal dat ik beter mag luisteren naar mijn lichaam en een stapje terug mag doen. Na onze verhuizing uit Nijmegen naar Haarlem, vier jaar geleden, ben ik gaan sporten met een personal trainer. Toen hij verhuisde naar Heemstede verwees hij me door naar Trojan Power Academy.

Ik ben 3,5 jaar geleden met Trojan Workout begonnen en er niet meer mee gestopt. Ik voel me vitaal en sterk. Mijn rugklachten zijn geminimaliseerd en ik heb geen last van blessures. Na de invoering van het onbeperkt abonnement vorig jaar ben ik van 2 naar 3 tot 4 keer trainen per week gegaan. In een half uur haal je het maximale eruit en weet ik dat ik mijn spieren optimaal belast en sterker maak. En de mensen met wie ik train zijn leuk. Tijdens een workout traint iedereen op zijn eigen niveau en toch sta je in verbinding met elkaar doordat je dezelfde oefeningen doet.

 

Ik was nieuwsgierig naar het sportvasten. Dat is een tiendaags sport- en detox programma. Ik wilde mijn lichaam een reset geven en voelen wat het zou doen als het lichaam van suikerverbranding naar vetverbranding gaat. Door een combinatie van sapvasten, sporten en voedingssupplementen train je je spieren en lever om vet te verbranden in plaats van suikers.

De eerste drie dagen bouw je af. Je stopt met vlees en eet veel groenten en fruit. Daarna komen ‘de drie donkere dagen’ van sapvasten en de laatste vier dagen bouw je weer rustig op.

Naast de gezondheidsaspecten was ik ook heel benieuwd naar de mentale impact hiervan. Het is niet voor niks dat vasten in bijna elke religie voorkomt. Ik vind het bijzonder om te ervaren wat honger met je doet, vooral met je gedachten. Honger zelf is natuurlijk ook een gedachte, een die angst kan aanwakkeren. Je kan jezelf helemaal gek maken door de gedachte dat je honger lijdt. Maar je lichaam is gebouwd om dit aan te kunnen. Want als je slaapt, heb je geen honger. Het is een mooie oefening om je gedachten hierin te kunnen sturen en jezelf te begeleiden. Daarnaast word je vanuit het Fittergy programma op een professionele manier gefaciliteerd en ondersteund.

Op dag 6 heb je de transitie gemaakt van suiker- naar vetverbranding. Dat kan je ook meten aan de hand van je urine. Ik ben nu op dag 4 en al in een staat van ketose. Ik merk dat ik de honger beter aankan nu mijn lichaam vet aan het verbranden is. Het is niet langer een veeleisende hongerprikkel. Je kan hem makkelijker negeren of accepteren. Ik voel me stabiel, scherp en alert. Voor mij is het sportvasten een soort retreat geworden.”

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY