Trojans (10) Kees van Veenendaal

In de serie Trojans belichten we elke maand de zoektocht naar kracht door een van onze leden. Deze maand is dat Kees van Veenendaal (66 jaar). Hij is grafisch ontwerper en heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie. Zijn stijl is helder en transparant, minimalistisch zonder in te boeten op sfeer. Het werk wat hij maakt moet altijd een verrassende uitkomst zijn, zowel voor hemzelf als zijn klanten, en toch consistent in de stijl van de opdrachtgever. Sinds vier jaar is hij lid bij Trojan Power Academy.

 

“Een paar jaar geleden had ik een hoogoplopend conflict met een van mijn buren. Ik wist niet hoe ik mijzelf in dat conflict moest hanteren en wat ik aan moest met de emoties die daarbij kwamen kijken. De nasleep en confrontatie hiermee werden te groot. Het was een van de redenen om weer terug naar Haarlem te verhuizen.

Op een keer had ik hier een gesprek over met mijn broer. Hij is coach en tevens trainingsacteur. Hij leerde mij een aantal gesprekstechnieken hoe ik assertief kon communiceren en hierin voor mezelf kon opkomen. Hij noemde het verbale Krav Maga. Het enige wat ik toen over Krav Maga had gelezen was dat Tom Cruise

 

hiervoor naar Israël was gereisd om deze militaire vechtkunst te leren voor zijn film Jack Reacher. Ik raakte aangehaakt op het idee om goed te leren omgaan met verbaal en fysiek geweld en jezelf daarin te kunnen handhaven. Ik wilde leren hoe je een conflict kon de-escaleren, hoe je met klappen kon omgaan, leren incasseren en indien nodig adequaat fysiek te handelen. Ik ben vier jaar geleden met Krav begonnen en haalde daarin mijn P1 examen. Tijdens Corona en in de nasleep daarvan ben ik gestopt met Krav. Ik doe momenteel Trojan Workout en ga sinds enkele weken naar de Mental Power sessies op de dinsdagavond. De lessen in Trojan Workout en Krav Maga bij TPA hebben een duidelijke insteek. Je geeft je grenzen aan of verlegt ze. Daarin zit je ontwikkeling. Ik was nieuwsgierig naar de vertaalslag hiervan in Mental Power.

Ik heb jarenlang in therapie gezeten en was benieuwd hoe het zich zou onderscheiden van therapiesessies, met vragen zoals ‘Kan je daar iets meer over vertellen?’, ‘Hoe voelde dat?’ en ‘Zijn er andere situaties waarin je dit zo ervaarde?’ De Mental Power sessies zijn niet zo. Je hoeft niet dieper te gaan dan je zelf wilt. De beleving van situaties (en jezelf daarin) wordt uitsluitend bepaald door je eigen interpretatie ervan. Je kan daar zelf richting aan geven. De groepscoaching is verrassend. Zo’n dinsdagavond is gevuld met een oase waarin je kunt reflecteren en uitgenodigd wordt tot nieuwe inzichten.

Mijn ervaring is dat de timing, de context en de formulering van woorden bepalend zijn voor de inzichten die je opdoet. De levensfase waar je in zit is bepalend voor de hoeveelheid ruimte die je hebt voor reflectie en wordt beknopt door de hoeveelheid stress die je ervaart. Iedereen kan van alles tegen je roepen, tijdens stressvolle momenten komt het niet binnen. De zorg voor je kinderen, je naasten, je werk, je relaties en vooral ook voor jezelf. Alles hangt met elkaar samen.”

COPYRIGHT © TROJAN POWER ACADEMY