SAMEN STA JE STERKER

Sta Sterk Trainer Kim Aukema en Martijn Bos hadden meteen een klik toen Kim Trojan Power Academy benaderde om een Krav Maga workshop te komen geven. Beiden hebben een verleden waarin zij als kind gepest werden en hebben van weerbaarheid hun werk gemaakt. Haar Sta Sterk Training richt zich op kinderen in het omgaan met pestsituaties.

 “Door het personeelstekort in het onderwijs staan docenten onder hoge werkdruk. Ze zien kinderen die gepest worden worstelen, maar hebben niet altijd de tijd en aandacht om dit goed te kunnen begeleiden. Die kinderen sturen zij naar mij om sociaal weerbaarder te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen.

De Sta Sterk Training bestaat uit tien lessen van anderhalf uur. We geven verschillende antwoordmogelijkheden op vragen als “Hoe kom je voor jezelf op?” en “Wat kan je zeggen als je wordt gepest?” Deze verbale assertiviteit begint bij zinsparaatheid met zinnen die beginnen met Ik, als in “Ik vind mijn shirt wel mooi.” We behandelen lichaamstaal. Hoe loop je sterk weg uit een pestsituatie? Daarnaast werken we aan zogenoemde “Gedachte-Kracht”. We adresseren de gedachten die belemmerend zijn en hoe je gedachten kan maken die je helpen.

Het is daarbij zo belangrijk om ook gewoon plezier te maken met elkaar. Ik merkte dat er tijdens de training tijd ontbrak om de vaardigheden spelenderwijs te leren. Tijdens Corona konden wij hierin innoveren, want er waren geen regels opgesteld voor kampen. Sindsdien organiseren we kampen waarin er genoeg tijd is om in een veilige omgeving, naast het oefenen van de vaardigheden, ook heel veel lol met elkaar te maken.”  

We spreken Kim op de een na laatste dag van het vijfdaagse Wijs en Sterk Kamp in de meivakantie 2022. Het kamp is in het Fort bij Penningsveer, aan de rivier de Liede. Tijdens het kamp worden diverse activiteiten gegeven. Er wordt geroeid. Er is een escape room en ook de Trojan Power Academy mocht een Krav Maga training geven.

“Het adresseren van dit fysieke gedeelte van pestgedrag miste bij ons. Kinderen konden aangeven welke fysieke pestsituaties zij tegenkwamen. Zij vertelden dat zij aan de haren werden getrokken, werden geschopt of geslagen of zelfs bij de keel werden gegrepen. De kinderen vonden de technieken fantastisch. Zo leerden ze om hun rugzak te gebruiken als verdediging. Ze maakten een dakje boven hun hoofd en merkten dat ze de impact van een klap op het hoofd konden tegengaan. Het gaf hen zoveel energie om te leren dat ze ook fysiek voor zichzelf kunnen opkomen. Ik merkte hoeveel overeenkomsten er zijn tussen Krav Maga en Sta Sterk. Ook wij trainen kinderen om een sterk stemgeluid te maken door hard “Stop!” te zeggen of te gaan gillen om de aandacht te vestigen.

Ik ben zo blij dat ik in contact met jullie ben en dat ik woensdag 28 september ook mijn workshop tegen pesten “Sta sterk” mag geven. Deze is voor kids tussen de 8 en 12 jaar en wordt twee keer gegeven; 16.30 – 17.15 of 17.15 – 18.00 uur.”